Zbor spre libertate si Viteaza de la Jiu de Cătălina Toderoiu

La 20 de ani de la terminarea Primului Război Mondial, războiul de reîntregire – cum i se spunea atunci, scriitorul Ioan Manoliu a pornit o investigaţie de tip jurnalistic, pe urmele celei pe care contemporanii o considerau cea mai vitează româncă a timpurilor noastre, Ecaterina Teodoroiu sau mai bine zis, Cătălina Toderoiu, numele ei real. A stat de vorbă cu părinţii şi fraţii ei, cu vecinii, profesorii şi camarazii săi de arme.

A rezultat un roman-document, publicat în 1940 la prestigioasa editură Scrisul Românesc, care oferă prilejul de a retrăi pas cu pas şi clipă cu clipă, eroicul destin al tinerei din Vădenii Gorjului. Pornind de la cartea profesorului Ioan Manoliu, scenariul radiofonic nu face doar o reconstituire istorică, ci surprinde, cu armele teatrului la microfon, şi dimensiunile lăuntrice, spirituale, ale eroinei, începând de la anii copilăriei şi adolescenţei, până la momentul jertfei supreme pentru poporul şi ţara sa.

În 1921, când a fost dezgropată din pământul Moldovei pentru a fi dusă şi înhumată la Tg. Jiu, cei prezenţi au rămas uimiţi: trupul său, neatins de putreziciune, se păstrase întocmai ca atunci când căzuse pe câmpul de luptă.
Asculta piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.