Volpone de Ben Jonson

Cunoscut mai ales pentru piesele sale satirice, Ben Jonson a construit personaje la fel de actuale chiar si dupa 400 de ani.
Intr-o lume a vulpilor, vulturilor si a corbilor “cinstea-i un cuvant inventat sa-i sperie pe prosti”. Volpone face parte asadar dintre bogatii Venetiei, aurul este idolul lui, insa mai presus de avere el se faleste “mai mult cu dibacia cu care s-a imbogatit”, iar scopul sau pare a fi acela de a insela pe toata lumea.

Pe rand, la usa lacomului Volpone s-au strans pretendentii la mostenire: Voltore – avocatul, Corbaccio – batranul avar si Corvino – negustorul, inselati de falsul zvon despre o boala grea ce-l chinuie indelung pe sarlatan. Fiecare dintre acesti lingusitori aduc cate un cadou de lux pentru presupusul bolnav in speranta ca el va fi mostenitorul averii. Mosca, parazitul, slujitorul lui Volpone, ii va incuraja pe fiecare in parte facandu-l sa creada ca el este alesul. Si la fel ca in realitate, in itele acestei povesti incurcate erau necesare si personajele pozitive, iubitoare de cinste si adevar: Celia, sotia lui Corvino si Bonario, fiul lui Corbaccio.

Asa cum se observa, si Ben Jonson foloseste comicul de nume construindu-si caracterele in jurul unei trasaturi dominante ce se regaseste apoi in numele personajului. Astfel, Volpone (insemnand vulpea) este simbolul vicleniei, al ipocriziei si al inselaciunii. Diabolic in felul in care isi alege si simuleaza bolile, minte pe oricine, singurul lui scop fiind farsele din care nu doar ca-si multiplica averea, dar se si distreaza pe seama pacalitilor.

Mosca (insemnand musca), parazitul, sluga in aparenta credincioasa este semnul coruptiei si al descompunerii spirituale. Considerata in ocultism simbolul Diavolului, Mosca este cel care ii ispiteste pe cei trei pretendenti la mostenire, intrigandu-i. Voltore (insemnand vulture), una dintre pasarile cu dubla simbolistica, in sens negativ poate reprezenta Diavolul. Corbaccio (insemnand corbul), considerat cel mai adesea simbol al mortii si Corvino (insemnand Cioara) al carui simbol se impleteste cu cel al corbului.
Ascultă piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.