Viata e vis de Calderon de la Barca

Considerata capodopera lui Calderon, Viata e vis dezbate tema raportului dintre libertate si predestinare. Concluzia dramei este ca viata, cu ambitiile ei inutile, poate fi efemera si inselatoare ca si visul.

«Omul nu este predestinat », ci, din contra, are libertatea optiunii si actiunii, iar ghidat de ratiune, el isi poate domina instinctele si isi poate gasi drumul spre adevar. Actiunea dramei este urmatoarea: un oracol i-a prezis regelui Basilio al Poloniei ca nasterea fiului sau va provoca moartea mamei si ca, odata ce va deveni rege, acest fiu va fi un tiran.

Regele Basilio incearca sa inlature implinirea profetiilor si-l inchide pe fiul sau, printul Segismundo, in turnul unui castel situat intr-o regiune muntoasa, sub ingrijirea lui Clotaldo. Cuprins de remuscari, regele il aduce la curte pe Segismundo, care era adormit cu ajutorul unui narcotic. Trezindu-se in palatul somptuos, printul isi manifesta cruzimea prevestita. Basilio, realizand cat de periculos ar fi pe tronul regal un principe atat de despotic si de violent, il trimite la inchisoare.

Segismundo, trezindu-se, crede ca a visat si regreta ca i s-a spulberat visul. Dar poporul se rascoala in sprijinul lui Segismundo, pe care il considera mostenitor legitim, si acesta este adus la tron. Segismundo isi iarta tatal, dupa ce isi infrange un prim impuls de razbunare, si isi schimba complel firea, hotarat sa devina un rege marinimos, pentru ca iluzia vietii sa nu se mai spulbere de aceasta data.

Dar până ce-ai să-l vezi,

dormind te vei întoarce-n turn, să crezi

că tot ce-ai fost şi-ai zis,

deşi aievea, s-a-ntâmplat în vis.

Personajele sunt interiorizate, sunt aduse in prim plan reflecţii asupra efemeritatea existenţei umane: en esta vida todo es verdad y todo es mentira. Avem o adevărată confuzie între lumea reală şi cea onirică. De fapt, care este realitatea palpabilă: viaţa sau visul?

Iată una din întrebările la care încearcă să răspundă pe tot parcursul piesei, prinţul Segismundo, tânără conştiinţă frământată de mari întrebări la care numai experienţa cunoaşte răspunsul. Segismundo este chinuit de problema vieţii ca vis.

Care dintre ipostaze este reală: cea a unui biet prizonier cu libertatea încătuşată sau cea de prinţ- despot cu prea multă libertate şi putere de decizie asupra vieţii celorlalţi? Visul lui Segismundo capătă consistenţa realităţii, iar realitatea are caracter oniric.

Discursul oniric desfiinţează logica obişnuită şi face posibilă reversibilitatea timpului şi spaţiului. Întrucât viaţa poate fi efemeră şi înşelătoare ca şi visul, noi oamenii, avem datoria ca prin manifestările noastre să-i dăm substanţă şi statornicie. Mesajul piesei este un mesaj de optimism şi eliberare.
Asculta piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.