Vară şi fum de Tennesse Williams

Alma este o tânără intelectuală cu aspirații prea înalte pentru orășelul micuț în care trăiește. Un singur om este pe placul ei, unul singur se ridică la nivelul ei intelectual și uman, dar propunerea lui de căsătorie o sperie și cumva îi jignește puritatea idealului ei de iubire. Un an trece, omul acela se întoarce, Alma regretă că l-a refuzat și acum îl vrea de soț. Dar pe el refuzul acela l-a schimbat și Alma se simte acum bătrână pe lângă fetișcana voioasă și superficială aleasă de el să o înlocuiască.

Piesele lui Tennessee Williams sunt întotdeauna atroce pentru că el nu își proteja personajele în fața destinului niciodată, ba mai mult le arunca în calea sa. Alma nu înțelege, nu poate pricepe că singurul om pe care l-a iubit vreodată se va căsători cu alta și se duce la el, îi oferă mâna ei, aproape îl roagă dar face asta cu o infinită demnitate.

Toți oamenii visează la o iubire absolută și ajung să se mulțumească doar cu compania cuiva. Ce te faci însă când ești o domnișoară bătrână pe care nimeni nu o mai vrea? Alma nu mai e tânără, nu e nici veselă sau plină de viață, pur și simplu ea nu mai atrage pe nimeni pentru că cel mai mare handicap al ei este chiar superioritatea sa. Este prea inteligentă, prea demnă, prea intransigentă și oamenii nu vor să se simtă inferiori în prezența ei.

Alma nu poate renunța la standardele ei dar nici nu poate trăi în singurătate; nu vrea să își refacă viața cu altcineva, ea vrea un singur om, unul singur. Situația ei este fără ieșire. Încă unul din personajele create doar ca să fie arse pe rug sub ochii noștri.
Asculta piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.