Ultima ora de Mihail Sebastian

Piesa are loc în vara anului 1932, prima scenă având loc în redacția ziarului Deșteptarea, ziar aflat în puternică criză financiară. Din greșeală, articolul pentru o revistă istorică este publicat în cadrul ziarului. Acesta este despre Alexandru cel Mare și este scris de un conferențiar universitar de istorie, Alexandru Andronic.

Grigore Bucșan este un puternic om de afaceri care se pregătește de Afacerea Protar – o lovitură pe piața cerealelor (a ovăzului). Datorită greșelilor de tipar, articolul lui Andronic stârnește suspiciunile lui Bucșan care se crede șantajat.

Directorul ziarului întrezărește aici o portiță de scăpare de unele datorii și încearcă și el să-l șantajeze pe Bucșan. Încurcăturile se țin lanț, în cele din urmă este creată de Bucșan societatea anonimă Protar (Asociația pentru încurajarea studiilor de istorie antică după cum o numește Magda.)

Societatea anonimă Protar îl va trimite pe profesor în Asia pentru a studia campaniile lui Alexandru cel Mare în schimbul tăcerii sale; iar societatea se va ocupa liniștită între timp și de alte afaceri (după cum spune Bucșan în final: Unul din scopuri… Mai sunt și altele… )
Ascultă piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.