Torquato Tasso de Johann Wolfgang Goethe (1975)

Pe data de 25 aprilie 1595, se stingea din viață unul dintre cei mai mari reprezentanți ai Renașterii italiene.

Poet reprezentativ al Renașterii italiene, Torquato Tasso a scris, pe lângă „Ierusalimul eliberat” (La Gerusalemme liberata), capodopera sa, poemul cavaleresc „Rinaldo”, drama pastorală „Aminta”, tragedia „Regele Torrismondo” (Il re Torrismondo), lirică erotică și scrieri teoretice de poetică. Până la începutul secolului al XIX-lea, Torquato a fost cel mai citit poet din Europa.

Cele peste 1700 de poezii ale sale (sonete, canzone, madrigale și balade), au fost publicate în volumele „Rime”, „Rime et prosa” și „Rime spirituali” (acest volum apărut post-mortem). În proză, de menționat sunt „Dialoghi” (teme literare și filosofice) și „Studiu asupra artei poetice și în special asupra poemului eroic” („Discorsi dell’arte poetica e in particolare sopra il poema eroica”).

Cu câteva zile înaintea ceremoniei de încoronare cu cununa de lauri a poeților de către Papa Clement VIII, Torquato Tasso moare la Roma.

În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, Torquato Tasso este prezentat ca figură simbolică a unui geniu neînțeles. Are o influență importantă asupra operelor lui Byron, Carlo Goldoni și Goethe. În anul 1790, după 10 ani de scris la ea, Goethe termină drama cu titlul „Torquato Tasso”, pe tema vieții acestuia. În anul 1975, Mihai Zirra adaptează aceasta pentru realizarea unei piese de teatru radiofonic.
Asculta piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.