Thesmophoriile de Aristofan

Aristofan (cca 450 – cca 388 î.Hr.) – cel mai important reprezentant al comediei antice greceşti şi cel ale cărui opere au fost în cea mai mare parte păstrate. Rămâne singurul exponent cunoscut al Comediei vechi,perioadă a dramaturgiei comice în care corul,mima şi burlescul încă mai jucau un rol considerabil şi care este caracterizată printr-o fantezie îndrăzneaţă,invective pline de cruzime,satiră groasă,umor licenţios,lipsit de reţineri şi libertate pronunţată a criticii cu caracter politic.

Aristofan aparţine sfârşitului acestei faze. Ultima sa piesă păstrată,lipsită de elemente corale,poate fi considerată unicul exemplu cunoscut al al etapei Comediei mijlocii. Aceasta avea să fie înlocuită,înainte de sfârşitul secolului IV î.Hr.,de satira socială mai blândă şi mult mai realistă a Comediei noi.

Piesa de teatru Thesmophoriile sau Serbarile in cinstea Demetrei si a Persephonei a fost scrisa de Aristofan. Misterele zeitei Demeter sunt doar un pretext pentru caricaturizarea lui Euripide, acuzat de dispret fata de femei. Adunate la ritual, femeile decid sa lupte impotriva lui Euripide, care isi trimite socrul, travestit in femeie, sa-l apere. Batranul Mnesilochos este descoperit si batjocorit, iar pentru a-l salva, Euripide se deghizeaza in codoasa, pacalindu-l astfel pe paznic.
Asculta piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.