Tata de Dumitru Matcovschi (1985)

Dumitru Matcovschi s-a născut la 20 octombrie 1939, în localitatea Vadul-Râșcov, jud. Soroca. După absolvirea școlii, și-a continuat studiile la Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova (1957-1961). Ulterior, este angajat la ziarul „Moldova Socialistă”, în calitate de redactor, apoi devine redactor-șef adjunct la săptămânalul „Cultura” (1966-1970), de unde, din motive ideologice, este forțat să plece.

În revista „Nistru”, al cărei redactor-șef a fost între 1988-1997, a publicat materiale din istoria neamului și texte ale scriitorilor din perioada interbelică.

Este unul dintre însuflețitorii luptei contra regimului totalitar. Debutează în poezie cu volumul „Maci în roua” (1963). Este cunoscut și în calitate de dramaturg ale, cărui piese au fost montate pe scenele tuturor teatrelor din Republica Moldova. Totodată, este semnatarul unor pânze epice care reflecta viata satului pruto-nistrean și al multor eseuri despre problemele arzătoare ale Basarabiei.

Dumitru Matcovschi este scriitorul dăruit în totalitate scrisului, literaturii, unul dintre liderii renașterii naționale. După o activitate prodigioasă în domeniul publicisticii și literaturii, scriitorul este decorat, în 1989, cu Premiul de Stat al Republicii Moldova, în 1997 primește Premiul pentru Poezie „Nichita Stănescu”, iar în 1995 i se acordă „Ordinul Republicii”.
Asculta piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.