Steaua sudului de Jules Verne

Steaua Sudului (în franceză L’Étoile du sud) este un roman de Jules Verne apărut în foileton între 1 ianuarie și 15 octombrie 1884 în Magasin d’éducation et de récréation, apoi în volum în același an. Romanul are la bază manuscrisul The Southern Star Mystery al scriitorului exilat Pashal Grousset.

Acțiunea se petrece în Griqualand, în Africa de Sud, unde inginerul minier Cyprien Méré conduce studii de chimie organică asupra depozitelor de diamante. Eroul vrea să se căsătorească cu Miss Alice Watkins, dar tatăl acesteia – John Watkins – refuză, deoarece Méré nu este bogat. Prin urmare, Méré trece în exploatarea minieră, alături de un quaker din Statele Unite. Exploatarea minieră constituind o amânare a studiilor sale și o pierdere de timp din punctul de vedere al cercetărilor științifice care îi sunt foarte dragi, Cyprien începe fabricarea unui diamant artificial cu ajutorul căruia să obțină mâna lui Alice. În urma unei experiențe norocoase, el obține un enorm diamant negru, supranumit „Steaua Sudului”[1], dar piatra dispare la puțină vreme după tăiere.

Căutătorii de diamante, invidioși pe reușita lui Cyprien, îl suspectează pe servitorul negru al acestuia, Matakit – pe care acesta l-a educat după moda europeană – că ar fi autorul furtului, deoarece este cunoscut ca fiind cleptoman. Epopeea epică a romanului o constituie hăituirea lui Matakit prin Tansvaal, cu Cyprien însoțit de trei rivali care vor să pună mâna pe diamant pentru a spera la mâna lui Alice.

În realitate, doar Cyprien o iubește pe tânăra fată, în timp ce rivalii săi se gândesc la o căsătorie bună, John Watkins fiind cel mai bogat proprietar de mine de diamant. După o serie de peripeții în care este revelată natura umană a fiecăruia, autorul furtului este în sfârșit demascat, dovedindu-se a fi cu totul altul decât cel care se așteptau cu toții.
Asculta piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.