Sosesc diseara de Tudor Musatescu

Personajul principal al comediei este Puiu, un tânăr student în drept la Sorbona, care se întoarce de la Paris în oraşul natal pentru a-i cere tatălui său 500.000 de lei pentru… „diverse”. „Cele mai scumpe lucruri la Paris sunt diversele…

Mii şi mii de diverse, mereu altele, mereu proaspete, mereu mai scumpe… Parisul fără diverse, tată, este ca Bucureştiul nostru fără mititei…”, spune Puiu în încercarea de a obţine banii. Tatăl lui, Olimpiu, priceput în tainele oratoriei, „preşedinte la toate ligile şi societăţile” înfiinţate de el însuşi, cu o „reputaţiune de om cu scaun la cap”, refuză să-i finanţeze lui Puiu… investiţia.

Tudor Mușatescu rămâne un dramaturg prețuit al secolului trecut, “Titanic – Vals” și “… escu” se joacă cu succes și în prezent, în teatrele de repertoriu. “Sosesc deseară” , scrisă în 1931, înaintea celor două piese citate, rămâne însă, ca o comedie simplistă după modelul bulevardier, prăfuită de trecerea timpului și nu se situează în topul valoric al scrierilor sale. R

Dramaturgic acțiunea se bazează pe conflictul dintre un tată, Olimpiu (Vasile Muraru) și fiul său, Puiu (Cristi Simion). Tatăl e un zgârcit cu bani, maniac luptător contra micilor vicii – fumatul sau completarea mesei cu un pahar de vin ori o cafea -, iar fiul student în drept la Paris, cade în plasa “iubirii” pentru o șmecheră dansatoare de cabaret care toacă banii trimiși de tată pentru studii.

În jurul acestor piloni ai conflictului rezumat pe scurt, mai apar câteva personaje pentru a spori situațiile comice – o rudă frivolă, un amic al lui Olimpiu, profitor, Sache, Zinca slujnica și Anișoara, fata naivă îndrăgostită de Puiu.
Ascultă piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.