Slugă la doi stăpâni de Carlo Goldoni

Slugă la doi stăpâni (venețiană: Il servitore di due padroni) este o piesă de teatru de Carlo Goldoni. Este o comedie în 3 acte. A fost publicată sub o primă formă în 1745. Goldoni a scris inițial piesa la cererea actorului Antonio Sacco, dar după mai multe modificări a fost republicată în 1753 sub forma cunoscută astăzi. Prima reprezentație a acut loc în 1746 la Teatro San Samuele din Veneția.

Piesa începe prin prezentarea Beatricei, o femeie care a călătorit la Veneția deghizată ca fratele ei mort în căutarea celui care l-a ucis, Florindo, cel care este, de asemenea, iubitul ei. Fratele ei i-a interzis să se căsătorească cu Florindo și a murit de spada lui Florindo apărând onoarea surorii sale. Beatrice se deghizează ca Federigo, (fratele ei mort) astfel încât să poate colecta bani de zestre de la Pantalone, tatăl Claricei, logodnicul fratelui ei. Ea vrea să folosească acești bani pentru a-l scăpa pe iubitului ei de pedeapsa legii și astfel să se căsătorească cu el în cele din urmă. Crezând că fratele lui Beatrice este mort, Clarice s-a îndrăgostit de un alt bărbat, Silvio, iar cei doi s-au logodit. Interesat în păstrarea aparențelor, Pantalone încearcă să ascundă existența fiecăruia de celălalt.

Personajul principal al acestei piese de teatru este Truffaldino, care inițial se angajează ca sluga lui Beatrice (despre care crede că e Federigo), dar apoi, ca să-și astâmpere eterna foame, se angajează ca servitor și al lui Florindo, de aici rezultând o serie de încurcături comice (cei doi neștiind unul de altul și nici faptul că au același servitor).
Ascultă piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.