Scorpia îmblânzită de William Shakespeare

Îmblânzirea scorpiei este o comedie de William Shakespeare. Acțiunea se învârte în jurul relațiilor dintre Petruchio, un gentelman din Verona și Katherina, care din cauza caracterului ei a fost numită scorpie.

Piesa este de fapt evoluția unei relații dintre un bărbat și o femeie, este vorba despre etapele cunoașterii reciproce. Katherina îl va cunoaște pe Petruchio cu toate trucurile sale, şi înțelegând mecanismul jocului devine și ea parte integrantă a acestui joc. Textul piesei povesteste despre necesitatea smereniei femeilor moderne, care este un act de sinucidere curată.

Pe de-o parte, femeia secolului nostru demonstrează cu prisosinţă un ascendent incontestabil asupra bărbatului. Este activă ,liberă ,frumoasă , bogată , are toate atuurile pentru aşi trăi independent viaţa , fara a mai ,,atârna’’ de barbat. Pe de altă parte, bărbatul se află într-o căutare febrilă a propriei sale identităţi , a masculinităţii pierdute prin cotloanele traiului bizar de azi. A-i cere unei femei azi să-şi vadă de predestinaţia lăsată de strămoşi, e un lucru absurd.

Femeia modernă nu poate fi adusă la cratiţă nici cu vorba bună, nici cu forţa. Iată problema … Deci, rânduiala poate fi restabilită numai într-un fel… Cu dragoste!

Petrucchio se îndrăgosteşte iremediabil de această pisică turbată în chiar debutu lîntâlnirii lor. E acel clopot care sună odată în ceruri. Dar, inteligent cum îl ştim ,realizează imediat ce muncă trebuie să depună pentru a o aduce pe Kate cu picioarele pe pământ . De dragul ei ,îşi suflecă mânecile pentru a săvâşi o muncă titanică de îmblânzire.

Tot aşa , Kate, fire inteligentă, îl pune şi ea la încercare pe ciudatul pretendent care nu i-a întors spatele. Va fi scorpie, punându-i răbdarea la încercare, până îi va spune într-un târziu – ,,Iubitule , vreau să mai rămân cu tine’’! . Şi cum oţelul se verifică în foc , devenind apoi indestructibil , tot aşa ş idragostea lor trecută prin foc – va fi veşnică şi indestructibilă.
Asculta piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.