Richard al II-lea de William Shakespeare

Richard al II-lea este una din piesele de teatru ale lui William Shakespeare, numele complet fiind Viața și moartea regelui Richard al II-lea (The Life and Death of King Richard II). Această dramă istorică înfățișează evenimentele care au marcat ultimii ani ai domniei lui Richard al II-lea (1377-1399). Piesa a fost reprezentată la  7 decembrie 1595 și a fost tipărită un an mai târziu.

Richard al II-lea este un eseu despre fragilitatea şi imprevizibilitatea vieţii, este una dintre cele mai poetice şi puternice piese shakespeariene. Catalogată drept o piesă istorică, Richard al II-lea este, de fapt,  O piesă care se concentrează pe metamorfoza acestui personaj fascinant, care trece de la imaginea unui rege impulsiv, nestatornic şi vicios la aceea a unui om profund, aproape filosof, care “simte” viaţa altfel.

Monoloagele lui din această piesă sunt celebre şi de o frumuseţe a sensurilor extraordinară. Shakespeare a reuşit să surprindă esenţa, viaţa concentrată, cum spunea renumitul critic de teatru, Peter Brook. Întrebările existenţiale din Richard al II-lea sunt la fel de actuale azi ca acum 400 de ani, am îndrăzni să spunem că astăzi, în această societate excesiv tehnologizată, ele sună chiar şi mai curajos şi violent ca atunci.
Asculta piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.