Regele Ubu de Alfred Jarry

Mai bine de un secol a trecut de la premiera absolută cu “Ubu Rege”. Atunci, la Paris, într-o seară de decembrie a anului 1896, după un discurs lung, încâlcit şi, deci, plictisitor al tânărului autor Afred Jarry (23 de ani), a fost de-ajuns ca în sală să răsune primul cuvânt din text, pentru ca destinul piesei să ia un alt curs decât cel firesc.

“Merdre!” (“Căcart!” – în traducere românească) avea să fie replica generatoare de scandal, devenită mai apoi definitorie pentru personajul care o rostea – Dom’ Ubu (Père Ubu), dar şi pentru fenomenul pe care l-a reprezentat această piesă în istoria literaturii şi a teatrului.

Precursor al Suprarealismului şi al Teatrului Absurdului, “Ubu Rege” este primul dintr-o serie de trei texte în care Jarry satirizează nemilos puterea, lăcomia şi pe exponenţii lor – mai mari sau mai mici, mai importanţi sau deloc.

“Dictatori din toate ţările şi timpurile, uniţi-vă!” ar putea fi sloganul lor unificator – fie ca personaje imaginare, fie reale. Înrudite sunt, de altfel, şi reacţiile publicurilor şi ale autorităţilor (indiferent de localizarea lor spaţială şi temporală) faţă de aceste piese lipsite de orice respect pentru regalitate, religie sau societate, faţă de brutalitatea, vulgaritatea şi scatologia lor, niciodată finisate literar de către autor.
Asculta piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.