Regele Richard al II-lea de William Shakespeare

Richard al II-lea este una din piesele de teatru ale lui William Shakespeare, numele complet fiind Viața și moartea regelui Richard al II-lea (în engleză: The Life and Death of King Richard II).

La 18 ani, Shakespeare s-a casatorit cu o tanara din orasul natal, Anne Hathaway, care avea cu opt ani mai mult decat el. Primul lor copil, Susannah, s-a nascut 6 luni mai tarziu, iar gemenii Hamnet si Judith in 1585. Hamnet, unicul fiu al dramaturgului, a murit in 1596, la doar 11 ani.

S-a afirmat adesea ca versurile din „Regele Ioan”, ce incep cu „Durerea umple camera fiului meu absent”, reflecta durerea lui Shakespeare. Aceasta drama istorica infatiseaza evenimente din perioada domniei regelui Ioan Fara de Tara (Ioan Plantagenetul, 1199?1216), fiul lui Henric al II-lea si al Eleanorei de Aquitania.

Scrisa catre sfarsitul secolului al XVI-lea si publicata abia in 1623, piesa da o replica unei tragedii anonime, „Domnia framantata a regelui Ioan”, reprezentata prin 1591, in care sangerosul monarh era descris ca un adevarat erou national.

Regele Ioan ajunge pe tronul Angliei prin asasinarea lui Arthur de Bretania, fiului lui Richard Inima de Leu. Chemat de Filip August al Frantei (al carui vasal era, intrucat detinea teritoriile de langa Marea Manecii) pentru a fi judecat pentru crimele sale, Ioan pierde posesiunile franceze. Desi este ajutat de ostile bastardului Faulconbridge, care lupta cu eroism, regele Ioan este infrant la Roches-aux-Moines si isi pierde viata dispretuit de toti.

Scrisa probabil in jurul anului 1595, piesa „Richard al II-lea” a fost publicata integral in 1623, dar o varianta timpurie, denumita „Tragedia Regelui Richard al II-lea”, a aparut si in 1597. Inca din primul act, il vedem pe rege, personajul central al piesei, sezand maiestuos pe tronul sau, in fata multimii.

Varul lui Richard al II-lea, Henric Bolingbroke, duce de Hereford, intra in conflict cu Thomas Mowbray, primul duce de Norfolk. Cei doi cer ajutorul regelui, pentru a judeca si hotari cine are dreptate. Incercarea regelui de a-i impaca este sortita esecului, iar cei doi se provoaca la duel. Scena acestei lupte este indelung pregatita de o ceremonie descrisa in amanunt. Dar, in cele din urma, Richard al II-lea porunceste intreruperea duelului si ii pedepseste in egala masura…
Asculta piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.