Plicul de Liviu Rebreanu

„O întâmplare fericită a făcut să mă întâlnesc cu “Plicul” marelui prozator Liviu Rebreanu. Fin observator al societății românești interbelice, în singura lui încercare dramatică, reușește să redea tarele unei lumi în formare.

Premiera a avut loc în anul 1923. Plicul a devenit arhetipul reprezentării societății. “Plicul” încorporează în el iubirea, libertatea, speranța, devenirea… De la o scrisoare de dragoste, la mită, totul se traduce prin cât de gros este plicul. Tristă realitate că împlinirea spirituală și socială depinde numai de plic. Plicul, mita, șpaga, iată flagelul acestei societăți. Putem încerca să-l eradicăm prin justiție sau prin umor. Comedia “Plicul” asta încearcă. Prin râs, o fină și ironică dojană, întru speranța zilei de mâine”. Mircea Anca

Liviu Rebreanu contureaza in nuvela Plicul problema societatii actuale: cat esti dispus sa dai? cat de gros este plicul?
Scrisa in anul 1923, aceasta piesa de teatru care are in prim plan plicul este una extrem de realista, actuala si la finalul careia vei exclama „cata dreptate are!”
Ascultă piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.