Pe strada Mântuleasa de Mircea Eliade

Nuvela fantastică „Pe strada Mântuleasa”, scrisă de către Mircea Eliade, a fost publicată în anul 1968 într-un volum realizat de Editura Caietele Inorogului din Paris. Ulterior a fost tradusă în peste 15 limbi străine și a fost publicată în volumul „În curte la Dionis”, tipărit de Editura Cartea Românească din București, în anul 1981. Nuvela are ca subiect principal anchetarea fostului profesor Zaharia Fărâmă, din care se desprind o serie de povești fantastice, ai căror protagoniști sunt foști elevi de-ai săi.
Acțiunea se desfășoară în anii 1950, într-o zi caniculară de vară, când fostul învățător al școlii primare situată pe strada Mântuleasa, Zaharia Fărâmă, își vizitează un fost elev. Este vorba despre Vasile Borza, care se mutase de curând într-o clădire din București, după ce a obținut postul de maior în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Vizita bătrânului cadru didactic ridică suspiciuni în clădirea în care locuiau în special ofițeri și angajați ai Ministerului Afacerilor Interne. Fostul elev, Vasile Borza, nu își amintește de învățătorul Fărâmă și îl poftește afară după câteva minute, spunând că l-a confundat cu altcineva. Întâmplarea însă nu rămâne fără urmări, deoarece Fărâmă este anchetat de Securitate și interogat de colegul maiorului Borza, ofițerul Dumitrescu.

Încă de la începutul anchetei, răspunsurile lui Fărâmă la întrebările adresate sunt incomplete și nu foarte clare. În loc să răspundă precis la întrebări, acesta începe să spună povești fantastice, ce s-ar fi petrecut cu câțiva zeci de ani în urmă, ai cărei principali protagoniști sunt foști elevi de-ai săi. Punctul de pornire este povestea dispariției băiatului rabinului ce locuia pe Calea Moșilor, Iozi. Potrivit spuselor lui Fărâmă, Iozi a dispărut în anul 1915, într-o pivniță dintr-o casă de pe strada Mântuleasa, ce ar fi dus spre o peșteră cu pereți de diamant, ce reprezenta intrarea într-o altă lume, un tărâm fantastic.

Întâmplarea îi marchează pe prietenii lui Iozi, care promit să îl regăsească și își dedică viața căutării unei intrări spre lumea magică în care s-a pierdut acesta. Peste zeci de ani, potrivit spuselor lui Fărâmă, Darvari devine aviator și dispare fără urmă în anul 1930, în timpul unui zbor, între Odesa și Insula Șerpilor, iar prietenul său Lixandru dispare doi ani mai târziu, într-o pivniță localizată pe fosta moșie a boierilor Calomfiri.
Asculta piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.