Padurea de Alexandr Ostrovski

Personajul central al piesei  este Gurmîjscaia, o proprietăreasă care sub o aparenţă de virtute severă ascunde un trecut bogat în aventuri şi dragostea prezentă pentru mult prea tânărul Bulanov. 

Raisa Pavlova Gurmimâjskaia, moşiera care îşi trăieşte femininatea târzie, îşi risipeşte averea şi îşi iroseste pădurea pe nimic pentru a ţine lângă ea, alesul ei, un student ratat, de douăzeci şi ceva de ani. Doreşte să o căsătorească pe nepoata ei cu acesta, o fată care trăieşte din mila ei, pentru a o putea dezmoşteni.

Nepoata sa însă este îndrăgostită de un băiat, care nu se poate căsători cu o fată fără zestre. Pe lângă problemele legate de căsătoria nepoatei, Gurmimâjskaia se confruntă şi cu o nouă problemă, apariţia unui nepot îndreptăţit la moştenire, crezut pierdut în negura vremurilor.

Piesa este bogată în personaje bine creionate şi în simboluri., Pădurea devenind astfel  o metaforă a obscurantismului, a disimulării, a munciunii, a ceea ce se vinde şi se cumpără. “Pentru mine nu există fericire fără bani” – spune  tânăra fată, fără avere din piesa Pădurea.

Căsătoria şi fericirea ei este împiedicată de lipsa zestrei. Personajele operelor lui Ostrovski aflându-se în general, în aceeaşi situaţie.  Ostrovski, fost director al Şcolii de Arte din Moscova, este un scriitor deosebit de productiv al realismului rus. Comedia Pădurea este doar una dintre cele mai mult 50 de texte dramatice, ale căror personaje sunt oameni obişnuiţi, care se confruntă cu probleme de zi cu zi.
Asculta piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.