Orestia de Eschil

„Orestia” e singura trilogie din creația dramatică a Greciei antice, care supraviețuiește până în zilele noastre. Această operă a lui Eschil e compusă din tragediile „Agamemnon”, „Hoeforele” și „Eumenidele”, dar se pare că ar fi avut și o urmare, sub forma unei piese satirice, intitulată „Proteu”, care a fost, însă, pierdută.

Substratul trilogiei este mitologic, ea referindu-se la linia ereditară a Atrizilor, blestemați să se ucidă între ei generație după generație. Preluarea lui Eschil, ridică probleme morale fundamentale, ca aceea a conflictului dintre o răzbunare personală justificată și justiția care poate condamna sau achita pe cel care se răzbună, rolul ei fiind să distingă binele dincolo de motivațiile individuale cele mai justificabile.

Strajerul, pus in post de Clitemnestra, sotia razboinicului Agamenon, vegheaza de pe acoperisul palatului, asteptand timp de un an sa vada semnalul care anunta caderea Troiei!
Clitemnestra, in spatele acestei bucurii pe care o afiseaza la vestea intoarcerii sotului din razboi, nutreste in fapt dorinta de a-l omori, asa cum planifica in secret, impreuna cu concubinul ei, Egist.
Asculta piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.