Oliver Twist de Charles Dickens

Oliver Twist sau Aventurile lui Oliver Twist (engleză Oliver Twist; or, the Parish Boy’s Progress) este un roman scris de romancierul englez Charles Dickens. Este al doilea roman publicat de autor la editura lui Richard Bentley în 1838.

Oliver Twist este una din cele mai cunoscute opere ale romancierului fiind unul din primele exemple de roman social. Printr-o inversare a bildungsroman-ului și cu umor negru autorul analizează relele societății engleze din secolul al XIX-lea: sărăcia, exploatarea minorilor, criminalitatea urbană și ipocrizia societății victoriene.

Romanul a fost sursă pentru nenumărate adaptări pentru teatru, cinema și comedii muzicale. Cele mai cunoscute filme sunt: Aventurile lui Oliver Twist de David Lean din 1948, Oliver ! de Carol Redd din 1969, câștigător a cinci Premii Oscar și Oliver Twist regizat de Roman Polanski din 2005. În 1988 Walt Disney Pictures a realizat un film de desene animate inspirat de roman, Oliver & Company.
Romanul narează istoria unui orfan, Oliver Twist, care este exploatat la sânge într-o manufactură, apoi este plasat într-un orfelinat de unde fuge și rătăcește pe străzile Londrei unde îl va întâlni pe Artful Dodger, șef al unei bande de hoți de buzunare.

Aceștia sunt antrenați și folosiți de bătrânul recidivist Fagin, fără ca să-și dea seama de natura activităților lui criminale.
Ascultă piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.