Odiseea de Homer (1987)

Homer a fost un poet şi rapsod grec legendar, căruia i se atribuie scrierea faimoaselor opere Iliada şi Odiseea. În antichitate, lui i-a fost atribuit întregul „Ciclu Epic”, care includea si alte poeme despre războiul troian, poeme tebane despre Oedipus şi fiii săi, corpul „Cântecelor religioase homerice”, mini-epopeea comică „Războiul dintre broască şi şoarece” şi epopeea „Margites”.

Rescrisă în sec al VIII-lea î.e.n., „Odiseea” este una dintre cele mai vechi şi renumite opere literare din mitologia antică. În multe limbi cuvantul de „odisee“ este folosit pentru a descrie o acțiune plină de peripeţii. Aceasta este alcătuită din 12.200 de versuri împărţite în 24 de cântece.

Ca orice mare capodoperă creată într-un trecut îndepărtat, şi „Odiseea” rămîne veşnic „modernă”, adică, poate răspunde perfect sensibilităţii noastre literare, înţelegerii şi gustului nostru de azi, însă numai cu condiţia să ştim cum trebuiesc citite asemenea capodopere.

Este epopeea unei epoci mai noi, caracterizată prin perfecţionarea navigaţiei şi intensificarea comerțului maritim al grecilor, al fondării de numeroase colonii greceşti în punctele cele mai îndepărtate din bazinul mediteranian.

Este un moment istoric aflat în plină desfăşurare în secolul al VIII-lea î.e.n., cînd a trăit şi şi-a „compus” operele Homer. Într-un anumit sens, „Odiseea” este un fel de „istorie poetică” a cuceririi mărilor de către greci.
Asculta piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.