O scrisoare pierduta de Ion Luca Caragiale

În această piesă de teatru personajele sunt: Zaharia Trahanache, Zoe, soția acestuia, Tipătescu Ștefan, Farfuridi, Brânzovenescu, Cațavencu, Ghiță Pristanda și Agamiță Dandanache. Tipătescu era prefect, iar Pristanda polițist.

Întâmplarea se petrece chiar înainte de ziua alegerilor. Tipătescu și Zaharia discutau. Trahanache îi spuse că într-o zi, Cațavencu îl chemă la el acasă să îi arate ceva. A mers. I-a arătat o scrisoare de amor de la Tipătescu către soția sa, Zoe. Dar el nu credea în chestia asta.

Cațavencu i-a mai zis că dacă nu îl votează la alegeri, va publica acea scrisoare în revista lui. Aflând și Zoe, cu toții începură să intre în panică și să se întrebe ce era de făcut. Veni și ziua alegerilor. Toți voiau să îl aleagă pe Cațavencu. Trahanache fu chemat de către Pristanda, Zoe și Tipătescu, care aveau vești importante. Aflară că încă cineva se înscrisese.

Se numea Agamiță Dandanache. Atunci Zaharia le spuse că și el avea ceva de spus. Aflase că domnul Cațavencu furase o sumă de bani de la bancă. Cu asta, acest om șiret nu mai avea cum să câștige alegerile. Când se întoarse în sala de voturi, pentru că el era judecătorul, spuse acest lucru. Acum toată lumea ținea cu Agamiță Dandanache. El câștigă.
Asculta piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.