Numancia de Miguel de Cervantes

Numancia este împărţită în patru zile, această concentrare fiind una funcţională şi oarecum expozitivă, în spiritul vechii tradiţii. După ce Scipio hotârăşte că nu-i poate învinge pe numantini decât prin foamete, în ziua a doua, o fecioară care poartă pe cap o coroană făcută din turnuri şi castele şi al cărui nume nu e altul decât Spania, prevede distrugerea cetăţii.

Imaginea poate fi naivă după noul gust care se năştea în pragul secolului al XVII-lea, mult prea tributară dramelor religioase şi alegorice ale Evului Mediu, ca şi cea Râului Duero (care străbate provincia Soria, unde se afla vechea Numancia, astăzi Garray), la rândul lui fără speranţă pentru soarta cetăţii dar prezicând repetarea succesivă a istoriei: Attila, goţii şi ducele de Alba îi vor învinge şi ei pe numantini.

După o fugară intrigă amoroasă, înăbuşită şi ea de război, în ziua a doua, magicianul Marquino redă viaţă unui soldat mort, imaginea fiind macabră: cadavrul reînviat vede profetic viitorul sumbru al Numanciei. În spirit cavaleresc, în ziua a treia, un numantin propune ca războiul să fie tranşat prin lupta dintre un roman şi un numantin în piaţa oraşului, fiind luat în derâdere de Scipio. Femeile oraşului sunt gata să moară alături de soţii lor.

Dialoguri emoţionante, scene patetice în care apar femei cu copii în braţe, ipostaze halucinante ale foametei, gesturi de solidaritate extremă, toate devin elementele de construcţie ale tragediei colective. Se hotărăşte că, într-un ultim „festin”, vor fi mâncaţi prizonierii romani, se aprind ruguri.

În ultima zi, doi supravieţuitori atacă un grup de soldaţi romani ca să fure o pâine. Scăpat din încăierare, Morandro se întoarce în cetatea care oferă priveliştea barbară a morţii şi se prăbuşeşte la picioarele iubitei sale, Lira, care refuză să se atingă de pâine. O familie se aruncă în flăcările rugului, văpăile asediului roman se lovesc de zidurile goale, o linişte funestă a acoperit totul şi după ce ultima imagine alegorică a rezistenţei, copilul care se sinucide sfidând duşmanul, se consumă, Faima promite, într-o manieră destul de convenţională, că eroismul numantinilor va fi făcut cunoscut lumii întregi.
Asculta piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.