Mitică Popescu de Camil Petrescu

Mitică Popescu este o piesă de teatru a autorului român Camil Petrescu. A avut premiera în toamna anului 1928 la Teatrul Național din București, dar piesa nu s-a bucurat de succes. Criticile nu au fost aduse piesei ci autorului, deoarece criticii nu au uitat de premiera piesei Mioara din 1927, piesă care a stârnit numeroase polemici și controverse, fiind scoasă de pe afișe la scurt timp după premieră.

Piesa de teatru „Mitică Popescu” constituie o replică la personajul lui Caragiale, însă ea are și un alt reper: Mitică Ionescu din comedia lui Liviu Rebreanu, Apostolii. Mitică Ionescu este exemplul impostorului, dotat cu toate viciile, care face din arta disimulării un mod de existenţă pentru a parveni. Camil Petrescu respinge această imagine a lui Mitică și, chiar dacă personajul său prezintă o dimensiune ludică, deținând și el  arta disimulării, este pentru a-și ascunde sentimentele de iubire față de patroana la care lucrează, Georgette Demetriade.

Mitică Popescu este funcționar la o bancă care este îndrăgostit în secret de patroana sa, Georgeta Demetriad. Aceasta se află la un pas de colaps financiar, dar este salvată de Mitică care îi dăruiește concesiunea unei fabrici de textile. Realizând că Mitică are o pasiune ascunsă pentru ea, Georgeta încearcă să-l confrunte.
Ascultă piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.