Mincinosul de Carlo Goldoni

Mincinosul (italiană/venețiană: Il bugiardo) este o piesă de teatru de Carlo Goldoni din 1750. Este o comedie în trei acte. Este inspirată de comedia omonimă a lui Pierre Corneille care este inspirată foarte mult de Verdad sospechosa (Adevărul îndoielnic) de Juan Ruiz de Alarcón.

Fiul lui Pantalone, negustorul venețian onest, Lelio Bisognosi, mincinosul, este un om tânăr strălucit umblat prin lume. Timp de douăzeci de ani a trăit la un unchi în Napoli, apoi a revenit în orașul său natal împreună cu servitorul său Arlecchino. Aici, are ocazia de se a întâlni cu fetele Dr.-ului Balanzoni, Rosaura și Beatrice, în timp ce, în lipsa tatălui, acestea se bucură pe terasa casei de serenada unui admirator necunoscut.

Autorul serenadei este Florindo, student și chiriaș al doctorului, care o iubește cu timiditate pe Rosaura, fără a îndrăzni să-și dezvăluie sentimentele. Lelio nu ratează șansa apărută: el se prezintă fetelor sub masca unui marchiz bogat și pretinde că el este autorul serenadei, fără a dezvălui de care din cele două ar fi îndrăgostit. Dar, de dragul artei „invențiilor spirituale”, Lelio se complace în a se descrie în diferite minciuni, nu fără consecințe nedorite…
Asculta piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.