Mansardă la Paris cu vedere spre moarte de Matei Vişniec

Piesa este o întâlnire subiectivă şi imaginară între autorul Matei Vişniec şi filosoful Emil Cioran. Cât a trăit, Cioran a reuşit să-şi construiască o superbă mansardă pe acoperişul acestui edificiu atât de dorit, denumit patrimoniul cultural al umanităţii.

Piesa se vrea a fi un omagiu subiectiv adus lui Cioran, însă îşi trage substanţa din gândirea şi ideile marelui filosof.

Vişniec spune că naşterea piesei despre filosoful român nu a fost ceva premeditat.

„Nu m-am gândit niciodată să scriu despre Cioran„,

a spus acesta, povestind că, în momentul în care a ajuns la Paris, în 1987, a refuzat să urmeze „moda” diasporei române de a-i vizita pe Cioran şi Ionesco.

„Ei îmi dăduseră destule, nu aveam ce să le cer (…) Niciun dialog cu ei nu era important”,

a spus Vişniec, adăugând că, din discreţie şi respect, nu a vorbit niciodată cu Emil Cioran, când i s-a dat ocazia.

Ideea de a scrie o piesă despre Cioran i-a venit dramaturgului după ce a citit cartea lui Gabriel Liiceanu, „Declaraţie de iubire”. Un pasaj din carte descrie cum, într-o zi, Cioran, ieşind de la editura Gallimard, a rămas confuz în mijlocul străzii, deoarece uitase unde locuieşte. „Atunci mi-am zis «Aici este o dramă»”, a spus Matei Vişniec.

Dramaturgul a spus că, pentru el, Cioran este „ultimul filosof”, remarcabil prin discreţia sa, apreciind că filosofii din prezent sunt mai mult personaje mediatice decât gânditori.
Asculta piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.