Manechinul sentimental de Ion Minulescu

Pus în umbră, se pare că pentru totdeauna, de poezia și de proza sa, teatrul lui Ion Minulescu (6 ianuarie 1881–11 aprilie 1944) este astăzi puţin cunoscut, jucat sporadic sau deloc. Și asta în ciuda faptului că piesele sale n-au rămas în epocă literă moartă de manuscris. Șase dintre cele șapte creații dramatice ale autorului au fost reprezentate, unele chiar cu distribuții remarcabile.

Succesul de public nu era unul modest, probabil și datorită popularității poetului. Critica de specialitate i-a acordat oarecare atenție, dar nu l-a răsfățat (au scris totuși Liviu Rebreanu și Ion Marin Sadoveanu). Etichetarea de teatru bulevardier, comodă, este mai mult sau mai puțin potrivită, reflex mai degrabă al sentimentalismului care nu lipsește din poezia sa și al înclinației în egală măsură pentru melodramatism și tragicomic. Cum pirandellismul era la modă, Minulescu nu face excepție. El preia însă, mai mult sau mai puțin voluntar, reminiscențe ale commediei dell’arte, dar este la curent şi cu tehnicile moderne de construcţie a personajului. Sunt vizibile ecouri din Oscar Wilde și Maurice Maeterlinck, fără strălucirea și spiritul primului și fără rafinamentul poetic al autorului lui Pelléas și Mélisande.

Iar dacă ar fi să glumim, acceptând eticheta de teatru bulevardier, deși nu le e cu nimic inferior, Minulescu n-a avut norocul unui Tristan Bernard, contemporanul său, ori al „bătrânului” apostol al vodevilului, Eugène Labiche…

Bucuresti-ul interbelic. Fatada unui magazin, La derniere mode, in care vor fi expuse manechinele-papusi: Radu Cartian (autor dramatic), Sandu Raceanu (critic dramatic), Bazil Ionescu Potopeev (milionar), Jana Ionescu Potopeev (sotia sa), Muki Santorino (artista dramatica) si Florica (servitoarea).
Putin stiu ca in anul 1926, Ion Minulescu prezinta piesa de teatru Manechinul sentimental, dedicata “Marioarei Voiculescu – scumpul meu manechin sentimental”.
Ascultă piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.