Locul Unde Nu S-a Intamplat Nimic (1983) de Mihail Sadoveanu

Mihail Sadoveanu (n. 5 noiembrie 1880, Pașcani – d. 19 octombrie 1961, București) a fost un scriitor, povestitor, nuvelist, romancier, academician și om politic român. Este considerat unul dintre cei mai importanți prozatori români din prima jumătate a secolului XX.

Opera sa se poate grupa în cîteva faze care corespund unor direcții sau curente literare dominante într-o anumită epocă: o primă etapă sămănătoristă, cea de început, a primelor încercări, nuvele și povestiri, o a doua mitico-simbolică, din perioada interbelică (reflectată în romane precum Creanga de aur sau Divanul persian), precum și o ultimă fază care corespunde realismului socialist, în acord cu perioada socialist-comunistă la care Sadoveanu va adera ideologic.

O operă literară care transcende şabloanele sadoveniene, cu riscul de a fi nerecunoscută, chiar blamată de criticii literari este “Locul unde nu s-a întamplat nimic”. Considerat în vremea apariţiei un roman “telegrafic”, cu o scriere care nu reflectă nici o veleitate artistică a autorului, poate fi redescoperit în prezent drept un roman cu tente de modernism.

Titlul acestei opere inhibă din start orice interpretare metalogismică, proclamându-şi drept sigmă plictiseala, monotonia, incapacitatea umană de a-şi sensibiliza latura percepţiilor exterioare. Vă oferim să ascultați ecranizarea acestui roman de redacția Teatrului Național Radiofonic, din anul 1983.
Asculta piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.