Legenda Dunarii de Alexandru Mitru

Cine a fost alexandru Mitru. Autorul unora dintre cele mai frumoase poveşti care ne-au bucurat copilăria în perioada comunistă, în cărţi mari, cu imagini colorate, în care se vorbea despre zei, eroi şi isprăvile lor minunate, despre lumea Olimpului şi a Greciei antice, este Alexandru Mitru.

Numele lui Alexandru Mitru este astăzi mai puţin cunoscut decât numele cărţii datorită căreia a rămas în memoria colectivă, şi anume „Legendele Olimpului”.

S-a născut pe 6 noiembrie 1914, într-o familie de muncitori săraci, în Craiova, şi a murit la Bucureşti, 19 decembrie 1989, exact înainte să înceapă Revoluţia, cu câteva săptămâni înainte de căderea comunismului. Avea 75 de ani.

Existenţa lui a fost dedicată în cea mai mare parte poveştilor cu eroi din lumea largă, pe care le-a tradus şi le-a repovestit pe înţelesul tuturor, popularizând în acest fel marea mitologie.

Pe numele lui Alexandru Pirâianu, fiul educatoarei Angela, a fost crescut de familia Francisc şi Antonela Hundel. Şi-a făcut studiile secundare la Liceul Central şi Liceul „Fraţii Buzeşti” din Craiova, iar apoi a urmat, la Bucureşti, cursurile Facultăţii de Ştiinte, şi în 1940, a devenit licentiat al Facultăţii de Litere şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti.
Asculta piesa Legenda Dunarii de Alexandru Mitru la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.