Învierea de Lev Nicolaevici Tolstoi

Marea valoare a romanului ”Învierea” constă în descrierea realistă a trăsăturilor principale ale societății ruse de la sfârșitul veacului al XIX-lea, văzută prin prisma zecilor de milioane de țărani, crunt asupriți.

Este cu atât mai remarcabilă prezentarea realităților sub acest aspect, cu cât Tolstoi renunță la idealizările de altădată și privește în față tabloul cumplit al vieții de la țară. Aspectul satului după reforma agrară apare în toată goliciunea lui.

Tolstoi opune vieții lipsite de griji a moșierilor situația disperată a truditorilor pământului, înfățișându-se amarnica soartă a țărănimii ”eliberate” și prezentându-ne tablouri sugestive care provoacă dezgustul împotriva clasei bogate.

Tolstoi înfățișează suferințele poporului și face un tablou complex al moravurilor și ipocriziei lumii aristocratice.

Romanul a apărut în 1899 și Tolstoi a lucrat la el zece ani.

Tolstoi a fost foarte iubit de popor și temut de aristocrație tocmai datorită puterii sale de analiză și tocmai de aceea, la doi ani după apariția romanului, A.S.Suvorin redactoul ziarului reacționar ”Novoie vremea”, scria:

”Avem doi țari: Nicolae II și Lev Tolstoi. Care din ei e mai puternic ? Nicolae II nu poate face nimic lui Tolstoi, nu-i poate zdruncina și șubrezi tronul, pe când Tolstoi zguduie fără îndoială tronul lui Nicolae și a întregii dinastii.”

Întreaga acțiune poartă amprenta realității. Ea îl conduce pe prințul Nehliudov, să se desprindă total de clasa sa și să meargă pe drumul repudierii întregii lumi din care provine. Tot realitatea face pe Catiușa Maslova să se alăture militanților mișării revoluționare.

”Învierea” ne înfățișează pe L.N.Tolstoi în toată puterea talentului său de mare prozator, de genial scriitor epic. Regăsim aeeași analiză profundă și fină, aceeași măiestrie în descrierea naturii, aceleași personaje complexe cu puternice trăiri și bogată lme lăuntrică.
Asculta piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.