Inima de caine de Mihail Bulgakov

Protagonistul nuvelei Inimă de câine, un profesor vizionar, încearcă imposibilul: transplantează creierul unui bărbat în trupul unui câine.

Animalul evoluează spectaculos şi devine omul revoluţionar pe dos: un proletar leneş, beţiv, lipsit de orice urmă a idealului care i-a dat viaţa. Ideile nobile ale profesorului se năruie, ca o reprezentare a contextului istoric al Rusiei revoluţionare a anilor ’20 din secolul trecut.

Parcă pentru a întregi această metaforă a imposibilităţii, Însemnări pe manşete dezvoltă imaginea vieţii scriitorului în Rusia proaspăt reformată: în haosul novator, un tânăr scriitor se angajează într-o instituţie literară, căreia încearcă să-i dea o identitate. Eforturile sale se pierd însă în labirintul birocratic, iar speranţele tânărului vor dispărea odată cu locul pe care încearcă în zadar să-l schimbe.

„Pentru Mihail Bulgakov, câinele este patrupedul fascinant care devine şi personaj narator într-una din cele mai substanţiale nuvele, «Inima de câine» care poate fi citită că proză SF, dar şi că satiră la adresa orânduirii socialiste”, spune Elisabeta Lasconi, Adevărul literar şi artistic.
Asculta piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.