Împărat și Galilean de Henrik Ibsen

Serialul radiofonic Imparat si Galilean cuprinde patru parti – Caesarul Iulian, Apostazia Caesarului, Imparatul Iulian, Prigoana si Sfarsitul Apostatului – si este structurat in douazeci de episoade, conceptia regizorala urmarind cu fidelitate textul lui Henrik Ibsen. 
Imparat si Galilean este lucrarea dramatica asupra careia autorul si-a concentrat atentia creatoare timp de aproape un deceniu (1864 – 1873), cercetand multiple surse istorice, revenind neobosit asupra a ceea ce Ibsen numea opera sa capitala. Piesa este centrata pe conflictul dintre credinta crestina, teroarea generata de persecutiile exercitate la ordinul Imparatului Iulian Apostatul si dorinta de putere absoluta, in Cer si pe Pamant, a Imparatului; este dezvoltata ciocnirea dintre puterea pamanteasca, vremelnica, si cea divina, ordonatoare a Universului.

In 1873, H. Ibsen scria: Opera mea capitala va sa apara (…) trateaza despre conflictul dintre doua puteri de neconciliat; acest conflict trebuind sa se produca continuu in viata mondiala, imi intitulez opera: drama universala.

Conflictul la care face trimitere autorul este conflictul intre puterea pamanteasca si puterea spirituala.

Henrik Ibsen aduce in prim-plan in piesa pe care el o considera capodopera sa, alaturi de personajul principal – imparatul Iulian Apostatul -, figurile Sfintilor capadocieni – Vasile cel Mare, Grigorie de Nazians, Macrina (sora Sfantului Vasile cel Mare) si multi altii -, intr-o dezbatere extrem de dramatica a punctelor de vedere privitoare la credinta crestina care se consolida atunci in spirit profund ortodox. Crestinii persecutati sunt exponenti ai temei martiriului, iar chipurile lor contureaza un fabulos personaj colectiv, in aceasta fresca ibseniana a crestinismului primar.

Lupta cu erezia arianismului si alte astfel de rataciri, figura torturata a imparatului apostat care moare spunand, in piesa, ca si in realitate: M-ai invins, Galileene! (referindu-se la credinta dreapta in Iisus Hristos) si, desigur, figurile luminoase, pilduitoare pentru noi cei de azi, ale Sfintilor, cu precadere a Sfantului Vasile cel Mare si a Sfantului Grigorie de Nazianz, credem ca recomanda aceasta piesa pentru a deveni o prezenta unica, de valoare si in acelasi timp de larg rasunet la Radio Romania Actualitati, in anul comemorativ-omagial al Sfantului Vasile cel Mare si al Sfintilor capadocieni.
Asculta piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.