Hronicul Gainarilor (2011) de Aureliu Busuioc

Arcadie Suceveanu spunea despre Aureliu Busuioc că „a dat o nouă expresie literaturii basarabene!El a reprezentat întotdeauna imaginea scriitorului liber și emancipat, sincronizat în toate cu spiritul literar general românesc și care niciodată nu a avut complexul limbii moldovenești.

Aureliu Busuioc va rămâne în conștiința noastră ca un scriitor cu o ținută aparte, un scriitor cu o deosebită ținută intelectuală, plină de ironie și vervă, un personaj de neuitat al vieții literare.”

După cum apreciază scriitorul Mircea V. Ciobanu, „Hronicul Găinarilor e o parodiere a letopiseţelor şi romanelor istorice naţionale; este chiar mitologia basarabenilor, explicită şi explicativă – cea adevărată, cea meritată şi reprezentativă, expusă în limbajul timpului: savuros, detaşat, ironic, sentimental, ludic, oralizant-livresc, altfel spus: postmodernist”.

Epopeea cuprinde cronologic toate „momentele cruciale” prin care a trecut satul Găinari, o aşezare născută pe harta Europei, ca din întâmplare, în anul 1812 – şi de aici paralela între Găinari şi Basarabia. Momentele cruciale ale secolului al XIX-lea – căderea regimului ţarist, anii de administraţie românească, războiul – altfel spus, toată istoria, e raportată la această localitate ce nu accede nici măcar la statutul de cătun, după aproape două secole de existenţă. Astfel, din găinar în găinar, neamul lui Panteleu – întemeietorul aşezării, un tip atotmilostiv, cu o meserie secretă, descoperită în timp, aceea de a fura găini – nu numai că n-a sfinţit locul, dar l-a şi predestinat pierzaniei.
Asculta piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.