Hangița de Carlo Goldoni

O piesă de Goldoni este ca o şampanie de calitate: are spuma commediei dell’arte şi parfumul intrigilor comice, imaginate de marele dramaturg veneţian. Şi ce poate fi mai comic decât efortul unei hangiţe nurlii, de toţi dorită, de a cuceri “citadela” unui misogin recalcitrant?
O hangiţă frumoasă (Mirandolina), un marchiz sărac (dar mându), un conte bogat (care împarte cadouri) şi un cavaler misogin (care declară că nu se va lăsa prins în mrejele vreunei femei)!
Femeile! Ce perfide, frumoase creaturi!

Un obraz îmbujorat şi o privire înlăcrimată sunt de ajuns să mişte orice inimă. O pereche de buze înmiresmate, care ticluiesc vorbe isteţe, sunt suficiente pentru a cuceri şi cel mai neînduplecat caracter.
La hanul Mirandolinei veţi întâlni doar lume bună. Bucatele sunt delicioase – gătite de mâini pricepute, aşternuturile primenite, iar primirea îndatoritoare. Dar nu acestea aduc nobili şi călători cinstiţi să înnopteze la popasul din Florenţa, ci frumuseţea şi fineţea hangiţei.

Pentru dragostea ei, marchizi şi conţi sunt dispuşi să îşi cheltuie averile şi să îşi pună la bătaie bunul renume… cu excepţia unui singur cavaler. Acesta îi trezeşte hangiţei pofta de joacă, fiindcă de mult nu a mai avut ea prilejul să seducă un bărbat atât de încăpăţânat. Slăbiciunea peţitorilor, aroganţa misoginului Cavaler di Ripafratta şi ambiţia Mirandolinei, stârnesc un conflict plin haz, din care fiecare încearcă să iasă favoritul Dragostei.
Vă recomandăm să nu vă lăsaţi amăgiţi de farmecele iscusitei hangiţe, căci multe inimi vor fi frânte; ci, mai bine, să vă amuzaţi de aceşti ridicoli îndrăgostiţi.
Ascultă piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.