Hamlet de William Shakespeare

Hamlet este una dintre capodoperele lui William Shakespeare. Deși prima reprezentație datează din jurul anului 1600, textul tragediei a fost publicat pentru prima oară doar în 1603.

Lui Hamlet, tanarul print al Danemarcei, reintors de la studii, i se arata într-o noapte, pe zidurile castelului Elsinor, fantoma tatalui sau, care îi dezvaluie că a fost asasinat miseleste de catre propriul sau frate, actualul rege Claudius, care a impins crima pana la a se casatori cu sotia celui ucis, mama lui Hamlet.
Tanarul print, fire inclinată spre studii şi reflectie, se vede brutal obligat de evenimente sa actioneze si sa-si razbune tatal. El simuleaza nebunia, acumuleaza dovezile şi cauta momentul prielnic razbunarii, ezitand mereu sa actioneze.
Punand niste actori ambulanţi sa joace o piesa care reconstituie împrejurarile crimei, Hamlet surpirnde reactia care il tradează pe Claudius, dobandind astfel o noua proba a vinovatiei acestuia.
Pentru a-si indeplini datoria sa razbunatoare, Hamlet sacrifica dragostea pentru Ofelia, care moare inecata si pe al carei tata, curteanul Polonius, il omorase luandu-l drept rege.
Laertiu, fratele Ofeliei, îl provoacă pe Hamlet la duel, iar regele otraveste varful spadei lui. Hamlet moare, nu insă inainte de a-l fi ucis pe rege, iar regina bea otrava.
Printul norvegian Fortinbras ocupa tronul, aducand un omagiu lui Hamlet şi reintroducand ordinea pe care atatea crime o tulburasera.

„A fi sau a nu fi: iata-ntrebarea”. Celebra replica o regasim in aceasta tragedie semnata William Shakespeare si cu ajutorul acestor cuvinte intelegem pe deplin tulburarea sufleteasca ce ia nastere in interiorul tanarului Hamlet si faptul ca nu se vede in masura de a pune lucrurile cap la cap pentru a deslusi misterul ce ascunde tremuratoarea moarte a tatalui sau.

 
Asculta piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.