Ex de Aldo Nicolaj

„…M-am născut în Piemonte (Fossano) în anul 1920. Tocmai când îmi terminam studiile a izbucnit războiul. La scurt timp după înrolare am fost luat prizonier si am fost trimis într-un lagăr de concentrare în Germania am fost eliberat de rusi. Reîntors în Italia mi-am continuat studiile la Universitatea din Torino.

Apoi am plecat ca director la Institutul de Cultură Italiană din Guatemala. După 8 ani m-am întors cu gândul de a mă dedica teatrului. Incă din vremea când eram în Guatemala se reprezentase prima mea comedie „Teresina”, în regia lui Umberto Picasso, la teatrul „Pirandello” din Roma.

Spectacolul a avut succes si numele meu a început să fie cunoscut. Reîntors în Italia în 1988 m-am stabilit la Roma si am început să lucrez la televiziune sectia scenarii dramatizând numeorase romane celebre din literatura universală.

Până în prezent am scris peste 18 comedii si 30 de monologuri.E drept, monologurile au devenit oarecum specialitatea mea. Ideea de a mă ocupa de acest gen literar mi-a fost sugerată de o mare actrită italiană, Paola orboni, care, într-o zi, m-a rugat să scriu un monolog pentru unul dintre spectacolele sale.

La început, recunosc,  propunerea ei m-a surprins. ;u-mi închipuiam că monologul poate avea o fortă dramatică atât de intensă, cel putin eu, personal, nu eram dispus să concep o operă teatrală cu un singur  persona<, având o durată atât de restrânsă, de matimum 18-20 minute.

Insă, în momentul când  primul monolog a văzut lumina scenei, am înteles ce eficacitate poate avea o constructie dramatică atât de concentrată, ce capacitate de etpresie pot contine unele detalii care îmi  permit să conturez, în câteva minute, un persona< cu toate particularitătile etistentei sale, cu drama, slăbiciunile si aspiratiile sale…Asa am a<uns să scriu un număr de aproape 23 de monologuri, închinate psihologiei feminine.

Multe dintre ele au fost interpretate de actrite ilustre ca> Edwigr Feuillere, Therese Gicola, Adenka Prochazkowa, Lila Aedrowa, Rosella Falk, Genvevieve Page, Megs Aenkis, Finella Fielding, etc. Ulterior, mi-am dat seama că era cazul să mă ocup putin si de universul spiritual al bărbatului în consecintă, am scris încă sapte monologuri pentru acesta. Recunosc, cu mare dificultate, că psihologia lor nu este atât de completă, de subtilă si de nuantată cum este cea feminină.
Asculta piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.