… Escu de Tudor Musatescu

…escu sau …Escu este o piesă de teatru de comedie din 1933 scrisă de dramaturgul român Tudor Mușatescu. În 1990 a fost ecranizată sub regia lui Constantin Dicu și Robert Cismigiu, cu Ileana Stana Ionescu, Mihai Constantin și Sebastian Papaiani în rolurile principale. În același an, a fost ecranizată și de Dinu Cernescu, cu Ștefan Bănică și Ștefan Mihăilescu-Brăila în rolurile principale. În această lucrare, Tudor Mușatescu prezintă destinele odraslelor lui Spirache Necșulescu din „Titanic-Vals” (1932).

Scrisă acum 80 de ani piesa …Escu, deși i s-au recunoscut calitățile scenice și replicile pline de haz și de vorbe de spirit, a fost primită cu destulă răceală  de presa interbelică,  fiind considerată o umbră palidă a capodoperei sale ”Titanic Vals” și o floare cam ofilită, scoasă  din tolba marelui Caragiale. Ridicată mai apoi în slăvi de scribălăii regimului comunist,  în timp ce autorul ei era nevoit să scrie la negru sau să lipească pungi, ajungând ”pungaș”, după propria-i mărturisire, ca să aibă cu ce să-și hrănească familia, (cum scrie în excepționalul său jurnal, o probă de supraviețuire, apărut târziu după moartea sa)…Escu și-a dovedit în prezent    perenitatea,  fiind în actualele condiții, când traseismul politic, întruchipat în piesă excelent de personajul principal stă la loc de cinste în peisajul politic actual, făcând din …Escu  o piesă mai actuală ca oricând.

Tu ai schimbat partidele și eu m-am făcut de râs, aia e! Nu mai pot să scot o vorbă nici la cafeanea, nici la club, nicăieri. O viață întreagă cât am fost conservator toată lumea nu mi-a spus decât coane Iorgule; acuma, de când ai intrat dumneata în familie și m-ai zăpăcit cu noile curente politice, când îmi zice lumea șobolan, când fripturist, când cutare și cutare…

Decebal Necșulescu, se chinuiește să intre în Parlament precum ilustrul său tată. Doar că acum nu se mai poate cumpăra fotoliul de deputat, ci trebuie demagogie și discursuri, trebuie convinși alegătorii să voteze. El nu vede altă soluție decât să sară din partid în partid până când nimerește o ideologie cu care poate să adune voturi.

Într-o zi are norocul să fie bătut din greșeală și abia atunci înțelege că un om care strigă că e victimizat pentru ideile sale are mai multe șanse politice indiferent ce idee ar susține. De aici poate începe exploatarea situației dar va fi el oare destul de abil să joace cartea martiriului până va ajunge în Parlament?
Ascultă piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.