Egmont de Johann Wolfgang von Goethe

Johann Wolfgang Goethe, înnobilat în anul 1782 (n. 28 august 1749, Frankfurt am Main – d. 22 martie 1832, Weimar) a fost un poet german, ilustru gânditor și om de știință, una dintre cele mai de seamă personalități ale culturii universale.

De timpuriu a început Goethe să iubească literatura, la care avea acces prin vasta bibliotecă de circa 2000 de volume a tatălui său. Fascinat era și de teatru, în casa părintească anual se prezenta un spectacol de teatru de păpuși.

Din anul 1759 pînă 1761 (în timpul Războiului de Șapte Ani), în timp ce Frankfurtul era ocupat de trupele franceze, în casa părintească era găzduit un ofițer francez. Prin acesta și trupei de artiști care îl însoțeau, Goethe a avut primul contact cu teatrul franțusesc.

În anul 1763 a asistat la un concert al tânărului Mozart, care atunci avea șapte ani.

In piesa de teatru Egmont, Goethe prezinta lupta contelui Egmont impotriva despotului Duce de Alba. Egmont este un faimos razboinic olandez iar Ducele de Alba reprezinta invadatorului spaniol.
Cu toate ca se afla sub amenintarea arestarii, Egmont refuza sa fuga si sa renunte la idealul sau de libertate! Inchis si abandonat din cauza lasitatii poporului sau, si in ciuda eforturilor disperate ale iubitei lui, Klarchen, Egmont este condamnat la moarte.
Asculta piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.