Cursa de șoareci de Agatha Christie

Benjamin Franklin afirma în secolul al XVIII-lea că trei oameni pot ţine un secret cu o singură condiţie: doi dintre ei trebuie să fie morţi. Două secole mai târziu, Agatha Christie dovedeşte, post-mortem, că zece milioane de spectatori din 40 de ţări pot păstra un secret care li se tot dezvăluie – în 20 de limbi diferite! – şase zile din şapte, de mai bine de jumătate de secol. Misterul ucigaşului din „Cursa de şoareci” („The Mousetrap”) a supravieţuit testului timpului, iar deznodământul piesei încă mai suscită exclamaţii de uimire din partea spectatorilor care privesc cu sufletul la gură jocul actorilor.

Publicată iniţial cu titlul „Trei şoareci orbi” – aluzie la un sinistru cântecel de copii, reluat şi în piesă – povestea i-a fost inspirată lui Christie de un fapt real petrecut în 1945.

Trei copii orfani – doi băieţi şi o fată – au fost plasaţi în grija unui cuplu de fermieri britanici care, în locul iubirii părinteşti, i-a bătut şi i-a înfometat până când cel mai mic dintre băieţi a murit. Acţiunea piesei are loc după după 20 de ani de la această tragedie. Bătrâna doamnă ucisă în piesa Agathei Christie este soţia fermierului, iar nevasta proprietarului Monkswell Manor este fosta profesoară a băieţelului mort, care i-a ignorat strigătul de ajutor; doamna Boyle este judecătoarea care i-a plasat pe cei trei fraţi în grija fermierilor şi Miss Casewell este sora băieţelului ucis.

Crima perfectă nu există, dar piesa lui Christie este un mister aproape perfect. În două ore şi un sfert, identitatea ucigaşului se schimbă în mintea spectatorilor de cel puţin zece ori, iar finalul este, la propriu, o lovitură de teatru! Una care vine şi cu o rugăminte enunţată explicit de actori: „Vă rugăm să nu dezvăluiţi cine a comis crima, pentru ca şi viitorii spectatori să se poată bucura de misterul Agathei Christie”. Spectacolul (şi misterul) trebuie să continue!
Ascultă piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.