Carmen – Scene de dragoste

Carmen- nuvela scrisă în 1845 de Prosper Mérimée, a cărei acţiune este plasată în Sevilla, la începutul secolului XIX – după care a fost elaborat libretul semnat de Henri Meilhac şi Ludovic Halévy, pentru celebra operă cu acelaşi titlu, realizată pe muzica lui Georges Bizet, în 1875 – a prilejuit construcţia unui spectacol radiofonic, care pune accent pe concepte precum: dragostea, destinul, libertatea – şi evidenţiază povestea dramatică a unui om-victimă a pasiunii puternice, distructive.

Frumoasa şi tulburătoarea ţigancă, fără inhibiţii, permanent înconjurată de admiratori, femeia din pricina căreia mulţi bărbaţi – de la caporalul Don José, la toreadorul Escamillo – ajung să-şi distrugă viaţa, este un personaj regăsit de-a lungul timpului, care încearcă să condenseze cele mai înfricoşătoare şi misterioase aspecte ale feminităţii.

Frumuseţea ei are ceva straniu şi sălbatic, un amestec de senzualitate şi ferocitate. Pentru Carmen, libertatea are o valoare infinit mai mare ca aceea a iubirii şi chiar a propriei vieţi, trăite, de altfel, cu maximă intensitate.
Universul sonor, sugestiv şi emoţionant construit – cu accente exotice şi erotice reliefate, cu trimiteri în timp, de la o epocă la alta, cu suprapuneri şi reveniri în spaţiu şi timp –  este realizat de regizorul artistic Toma Enache, regizorul muzical Patricia Prundea, regizorul tehnic ing. Mirela Georgescu şi regizorul de studio Milica Creiniceanu.
Asculta piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.