Cafeneaua anului 1900 de Max Rosetti

O descriere usor satirica a inceputului de secol XX, Bucuresti. “Un soare bland, de octombrie, face Calea Victoriei neincapatoare pentru multimea iesita sa se bucure de aceasta frumoasa zi de toamna”. Acesta este peisajul in care este amplasata terasa cafenelei Fialcovschi, primul spatiu cu care intri in contact. Lume mondena, domni importanti, doamne in toalete inzorzonate de bijuterii. La una dintre mese sta chiar scriitorul Max Rosetti care “descopera adevarata fata a acestei lumi” si i-o prezinta amicului sau.

Atentia se indreapta asupra unui domn scund si gras, cu ochii bulbucati si rosu la fata, deputatul Tiptil. Acesta pretinde ca reprezinta libera vointa a alegatorilor. Max Rosetti foloseste comicul de caracter pentru a descrie o intreaga clasa sociala, a carei reprezentant este parlamentarul. Suna un pic a Caragiale, asa-i?

Totusi, stilul in care este creionat personajul este usor diferit fata de cel caragialian. Personajului nu ii este oferita posibilitatea de a se exterioriza; mai degraba deducem caracterul sau din discutia simpla pe care o are Rosetti cu amicul sau la masa.
Asculta piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.