Broastele de Aristofan

Comedia „Broastele” este o lucare de maturitate a lui Aristofan si a fost prezenatata cu prilejul sarbatorilor dionisiace de iarna – Leneenele , in anul 405 i.e.n. , luand premiul I .

Situatia grava in care se gasea cetatea Atena , amenintata de flota spartana il determina peAristofan sa puna in scena prin comedia „Broastele” o dezbatere publica asupra celor mai bune solutii de salvare a patriei.

In ciuda solutiilor ce le propune , „Broastele” este considerata in primul rand ca ocreatiedramatica cu profund rasunet patriotic , adresata opiniei publice – o chemare la lupta .

Piesa are doua parti complet distincte , care presupun si modificari de scenografie .PRIMA PARTE – Aristofan a imaginat o lunga calatorie in Infern a zeului Dionisosinsotit de slujitorulsau Xantias . Ei au pornit in lumea subpaminteana pentru a-l readucela lumina zilei pe Euripide , poetul sau preferat .Aceasta calatorie pindita la tot pasul de primejdii se infatiseaza ca o suita de situatiigrotesti , un amestec de realitate si fantezie.

PARTEA A DOUA – este o PASTISA , o intrecere , un concurs de maiestrie (literara).

Spectatorul este informat ca in HADES a izbucnit o disputa apriga intre ESCHIL siEURIPIDE , pentru intiietate , simbolizata prin „tronul poeziei” .Prin aceste Pastise , Aristofan trece necrutator in revista realizarile artistice ale lui Eschilsi Euripide , coruri , monodii , prologuri , miscare scenica .Sint imitatii facute de dragul amuzamentului in sine , care scot in evidenta grandilocventaunor personaje tinguitoare ale lui Euripide de a-si compune monodiile
Ascultă piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.