Agonie de Arthur Schnitzler

Arthur Schnitzler, cunoscut prozator si dramaturg austriac a desfasurat o prodigioasa activitate literara. Desi a studiat medicina pe care chiar a practicat-o alaturi de tatal sau si chiar mai tarziu dupa moartea acestuia,  dragostea lui pentru literatura il determina inca din tinerete sa isi dea frau liber talentului tau literar.

Studiul medicinei, precum si intuitia lui de exceptie l-au ajutat sa creeze protagonisti  cu un profil psihologic iesit din comun. Asemenea lui Sigmund Freud cu psihanaliza lui, Schnitzker aduce pe scena in aceeasi perioada de timp subiecte tabu la ora aceea, cum ar fi  sexualitatea si moartea, subiecte ocolite de societate; spre deosebire insa de Sigmund Freund la Schnitzler dezvaluirea caracterului personajelor se face nu la nivel subconstient ci in stare de semiconstienta, in monologuri interioare ale protagonistilor din piesele sale. Sigmund Freud i-a si trimis de altfel o scrisoare lui Schnitzler pe care il admira profund spunandu-i:
” M-am intrebat adesea – scria Freud – de unde ati dobandit acele cunostinte despre anume obiecte de studiu (aspecte) ale caracterului uman, pe care eu le-am obtinut in lungi cercetari si studii psihologice. Am ajuns sa va invidiez dar mi-am dat seama ca o faceti mai mult intuitiv ca o percepere personala, decat ca un act de studiu si cercetare…
Ascultă piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.