Printesa Turandot de Alexandre Dumas

Alexandre DumasDumas Davy de la Pailleterie, cunoscut și ca (Alexandre Dumas père) Alexandre Dumas tatăl, (n. 24 iulie 1802, Villers-Cotterêts, Aisne – d. 5 decembrie 1870, Puys, Seine-Maritime) a fost un autor de romane istorice de aventuri, prin care a devenit cel mai popular scriitor francez din lume.

Printesa Turandot este povestea unei printese din China, a carei mina ii este promisa pretendentului care va izbuti sa dezlege trei ghicitori. Daca nu va reusi, petitorul va muri. Printul Calaf raspunde corect, dar refuza “premiul” in termenii stabiliti si e gata sa ii urmeze pe predecesorii sai la moarte, daca Turandot va reusi sa ii afle numele.

Desi isi bazeaza spectacolul pe poveste, Zholdak se desprinde de vechiul text si construieste o lume suprarealista, obsedata de spaimele decaderii, dar si gata sa rida de propriile obsesii. Personajele poarta insemnele nazismului, scena e intesata de felurite simboluri ale puterii, iar Turandot este o razboinica nevrozata.

Piesa de teatru musteste de ironii si autoironii, monologurile sint adaptate vremurilor, violentele sint deraiate pina in zona jocurilor pe calculator, multe idei sint doar sugerate, mimate in tablouri suprarealiste de mare expresivitate si impact, personajele se lupta tragind de fire invizibile care leaga si dezleaga, inoata direct pe scindura scenei, iar cheile de interpretare sint in mina privitorului.

Finalul este unul fals fericit, purificat de tot ce inseamna violenta, care greu se lasa urnit in scena si e cusut cu un urias ac si ata alba.
Asculta piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.