Poveste de demult de Calin Gruia

Calin Gruia (n. 21 martie 1915, Trifesti, judetul Orhei, Basarabia, Imperiul Rus; d. 9 iulie 1989, Bucuresti) este pseudonimul literar al lui Chiril Gurduz, un scriitor roman, poet si prozator, cunoscut mai ales prin volumele sale de povesti pentru copii.

A debutat in literatura cu versurile publicate in 1938 in revista Speranta, din Orhei, apoi a publicat versuri si in reviste literare din Chisinau. In 1942 i s-a publicat primul volum, placheta Litanii de seara. Mobilizat in razboi, a fost luat prizonier in 1944. Dupa eliberarea din prizonierat din 1948, s-a dedicat literaturii pentru copii, publicand in 1952 prima sa culegere de povesti, Nucul lui Toderita.

A avut o intensa activitate publicistica la revistele pentru copii din Romania (Arici Pogonici, Luminita, Cutezatorii) si a publicat numeroase carti. A scris si un scenariu de film, inspirat din evenimentele Primului Razboi Mondial, dupa care a fost realizat filmul Balada pentru Mariuca (1969). Intre anii 1951 si 1969 a fost redactor la emisiunile pentru copii ale Radioteleviziunii Romane.
Asculta piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.