Viaţa şi opera lui Pablo Picasso

Simbol al secolului XX, marele artist Pablo Picasso a fost pictor, sculptor, ceramist si gravor. Venit in Franta la inceputul secolului, a devenit liderul miscarii cubiste impreuna cu prietenul sau, Georges Braque. Inzestrat cu o sete exceptionala de creativitate, a incercat toate miscarile artistice ale secolului XX: suprarealismul, expresionismul si neo-clasicismul, pentru a deveni unul dintre maestrii de necontestat ai artei moderne

Artist de la o varsta frageda

Nascut in Malaga (Spania) pe 25 octombrie 1881, Pablo Picasso este fiul lui Don José Ruiz y Blanco, pictor si profesor de arta, si al Mariei Picasso y Lopez. Picasso a pictat primul sau tablou in ulei la varsta de 8 ani. Incurajat de tatal sau, a studiat la Guarda in La Coruna si apoi la Scoala de Arte Plastice din Barcelona. La Expozitia de Arte Plastice si Industrie din Barcelona, isi prezinta si el tabloul intitulat Prima Comuniune. Desi nu este premiat, este omagiat de un mare jurnal al vremii.

In 1900, Picasso viziteaza Parisul pentru prima data impreuna cu prietenul sau Casagemas. Aici descopera lucrarile lui Toulouse-Lautrec, ale lui Cezanne, Degas si Gauguin. In Franta si Spania incep sa se vanda unele dintre picturile sale. Tabloul sau Ultimele momente (care mai tarziu va fi acoperit de alta panza, Viata) a fost prezentat la Expozitia Universala de la Paris. In anul urmator, artistul decide sa renunte la numele tatalui sau (Ruiz Blanco) in favoarea celui al mamei sale, cunoscut acum lumii intregi.

In 1902, Casagemas se sinucide, iar Picasso, foarte atins de acest eveniment, picteaza mai multe portrete ale prietenului sau, care inaugureaza perioada albastra. Pictorul se instaleaza in aterlierul lui Casagemas din Paris.

Perioada Albastra (1901-1903) si Perioada Roz (1905-1906)

Perioada de timp cuprinsa intre 1901 si 1903 este denumita Perioada Albastra deoarece este culoarea care ii domina panzele. Albastrul este folosit pentru a transcrie viziunea pe care pictorul a avut-o asupra lumii, un amestec de teama de batranete, de saracie si de moarte.
Dupa ce in 1902 revine la Barcelona, Picasso se muta definitiv la Paris in 1904. Se indragosteste de Fernande Olivier, ceea ce ii va lumina oarecum panzele. Se intereseaza de lumea circului si picteaza arlechini, jongleri si acrobati intr-o nuanta roz, care evoca o anumita melancolie. Aceasta Perioada Roz se incheie in 1906, cand Picasso incepe sa creeze picturi mult mai geometrice.

Nasterea unei miscari: Cubismul (1906 – 1914)

Cand implineste 25 de ani, Picasso isi schimba stilul de a picta. Descompune si reproduce obiectele in forme geometrice simple. Cezanne, arta primitiva africana si sculptura iberica ii vor fi sursa de inspiratie in momentul in care abordeaza cubismul. Tabloul cu care acest nou stil explodeaza in 1907 este Domnisoarele din Avignon. In acelasi an, il cunoaste pe Georges Braque, cu care dezvolta aceste curent al cubismului. Cei doi vor lucra in stransa colaborare.

Domnisoarele din Avignon – Pablo Picasso

Pentru a rezolva problema reprezentarii a ceea ce exista in trei dimensiuni pe o suprafata bidimensionala, Braque si Picasso ofera un nou raspuns. Inlocuiesc codurile obisnuite ale culorilor, ale volumului si ale perspectivei printr-un sistem de simboluri geometrice. Vor adauga, intr-o faza ulterioara (cubismul sintetic), folosirea diferitelor materiale (nisip hartie, metal, lemn, tesaturi, carton etc) pentru a nu cadea in arta abstracta. Picasso abandoneaza cubismul in 1915.

Cele mai cunoscute picturi ale lui Pablo Picasso

Reintoarcerea la clasicism (1916 – 1924)

La cererea lui Cocteau, Picasso creaza decoruri si costume pentru Baletul rusesc al lui Diaghilev. O intalneste pe balerina Olga Koklova, cu care se casatoreste si cu care are un fiu. Artistul revine pentru un timp la arta figurativa si la portretele de familie realiste. Din anii 1920, picturile lui tind spre suprarealism. Picteaza scaldatoare corpolente cu corpurile dezmembrate.

Artist proteiforme si prolific (se estimeaza ca a produs mai mult de 30.000 de lucrari), Picasso a revolutionat arta moderna. Pictor, sculptor, gravor si ceramist, geniul sau a fost recunoscut in timpul vietii sale si acum, zeci de muzee din lume ii sunt exclusiv dedicate.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.