Biografii, memorii – Ovid Densușianu

Ovid Aron Densusianu a fost un filolog, lingvist, folclorist, istoric literar și poet român, membru al Academiei Române și profesor la Universitatea din București.

Descendent al unei familii ardeleneşti cu o bogată tradiţie culturală, Ovid Densușianu s-a născut în urmă cu 139 de ani, la Făgăraş. După terminarea Liceului Naţional din Iaşi în 1890 se înscrie la Facultatea de Litere (având ca profesori pe Al. Philippide şi A.D.Xenopol) pe care o absolvă în 1892, după numai un şi jumătate cu calificativul „magna cum laude”.

Este pentru scurt timp profesor la liceele din Botoşani şi Focşani (1892-1893), apoi îşi continuă studiile la Berlin cu Adolf Tobler şi la Paris cu Antoine Meillet, Gaston Paris şi alţii. Întors în ţară în 1897 este numit profesor suplinitor la catedra de istorie a limbii şi literaturii române a universităţii din Bucureşti. După patru ani (1901) devine profesor titular şi şeful „catedrei de filologie romanică cu specială privire la limba română” (1902-1938).

În 1901 este primit în Academia Română ca membru corespondent iar din 1918 devine membru activ. Din 1924 a fost membru al Societăţii de linvigstică din Paris. Ovid Densușianu este întemeietorul primei societăţi filologice româneşti (Bucureşti 1905, care îşi desfăşoară activitaea până în 1907) şi conducătorul revistei acesteia “Buletinul societăţii filologice”.

În 1913 înfiinţează Institutul de filologie şi folclor, a cărui revistă „Grai şi suflet” apare sub conducerea lui (1923-1937). Considerând filologia drept „studiul istoric şi sistematic al limbii şi literaturii” în activitatea sa didactică şi ştiinţifică Ovid Densuşianu abordează o largă varietate de teme referitoare la aproape toate limbile şi literaturile romanice privite în comparaţie cu limba şi literatura română. Opera lui fundamentală „Historie de la langue roumaine” (Paris I-1901, II-1938; impresionează şi astăzi prin vasta erudiţie şi originalitatea expresiei şi chiar prin curajul autorului de a afirma adevărul ştiinţific în ciuda anumitor prejudecăţi ale vremii despre originea limbii române, despre locul de formare a acesteia, despre existenţa dialectelor, etc.

Graţie muncii pasionate cercetătorul a reuşit să aşeze istoria limbii române vechi în adevăratul ei cadru, fără a o realiza ca pe o simplă expunere a câtorva fapte izolate şi anume alese, doar pentru a concretiza tezele dictate de preocupări străine ştiinţei. (vezi aberanta teză a filologului austriac Rosler dezvoltată din teoria lui Sulzer şi Engel, conform căreia naţionalitaea română s-ar fi format la Sudul Dunării în Moesia, şi acolo ar fi continuat să se dezvolte până la începutul secolului al XIII-lea, când o ramură desprinsă din ea ar fi dat naştere dacoromânilor, care şi-au părăsit vechea aşezare pentru a se stabili în răsit vechea aşezare pentru a se stabili în regiunea Carpaţilor).

Examinând cu rigoare originile limbii române Ovid Densuşianu s-a ocupat de elementele autohtone, de fondul latin şi de influenţele străine care s-au exercitat până în secolul al XVI-lea (albaneza, slava, bizantina, bulgara, sârba, maghiara, cumana şi polona) demonstrând prin ţinuta sa demnă şi curajoasă că este un revoluţionar în sensul proriei sale definiţii: „Revoluţionar e cel care duce idei noi şi luptă pentru ele, încredinţat că puterea lor se va impune cu vremea”.

Folcloristica românească, disciplină care îl revendică drept reprezentant de primă valoare, datorează lui Ovid Densuşianu orientarea cercetării spre evaluarea estetică a literaturii populare, perfecţionarea metodogiei sale, precum şi temeinice studii de folclor (mai ales asupra producţiei lirice). Cărturarul ardelean este de asemenea unul dintre fondatorii istoriei literare româneşti moderne.

„Literatura română modernă” (3 volume 1920-1923) rămâne o sinteză clasică a evoluţiei literaturii române de la şcoala Ardeleană până la începutul secolului XX.

Promotor al simbolismului, mai ales în paginile revistei „Viaţa nouă”, el însuşi creator de poezie, Ovid Densuşianu rămâne în cultura românească unul din spiritele deosebite, personalitate de excepţie prin tot ceea ce a intreprins. Savantul creator de şcoală în domenii diverse (filologie, istorie literară, folcloristică) Ovid Densuşianu a trecut în lumina umbrelor la București în ziua de 9 iunie 1938.
Asculta piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.