Biografii. Joseph Haydn: Oratoriul – Anotimpurile

Joseph Haydn se naşte în anul 1732, într-o Europă agitată de fermentul revoluţiei şi moare în 1809, când Napoleon, tot în numele revoluţiei, străbătea continentul în fruntea armatelor, pentru a-şi împlini visul “Europei unite”. În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, filosofia “luminilor” şi curentul “Sturm und Drang” au marcat în gândirea şi creaţia artistică europeană importante etape în descătuşarea spiritului de frânele pseudo-clasicismului aristocratic. Trăind în aceste timpuri şi într-o ţară cu regim represiv, Haydn şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii sale retras, în serviciul unui principe. Om cu vederi simple, a cărui activitate se rezuma la “muzica de casă” (Hausmusik) a unui senior, Haydn va reuşi să dea istoriei muzicale tipare ale genurilor clasice.

În condiţiile guvernării absolutiste din ţările germane, ideile înaintate nu-şi puteau găsi exprimarea în activitatea practică. Avântul literaturii şi al filosofiei, cu operele lui Lessing, Herder, Goethe, Schiller, Hegel şi Kant, ne arată că tendinţa spre meditaţie şi spre abstractizare este un efect şi al condiţiilor sociale. Ea nu putea fi oglindită în imagini simple şi concrete, ci prin speculaţii filosofice. Astfel ne explicăm apariţia pe solul german a lui Gluck, reformatorul operei, şi a marilor simfonişti Haydn, Mozart şi Beethoven.

Întors la Viena, nu a mai găsit în viaţă pe Mozart, care se stinsese cu o lună înainte. El a început lecţiile cu Beethoven, care n-a fost prea entuziast datorită rigidităţii orelor, predate pe baza vechiului Gradus ad Parnassum de Fux. Temperamentul furtunos al tânărului nu se potrivea cu firea liniştită a lui Haydn. Ordinea şi simetria, claritatea şi concizia muzicii haydniene erau în totală contradicţie cu efervescenţa şi izbucnirile violente ale lui Beethoven. Cu toate aceste diferenţe, ei s-au stimat reciproc, Haydn prevestindu-i un mare viitor, iar Beethoven a evocat cu admiraţie figura lui Haydn spre sfârşitul vieţii sale.
Asculta piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.