Biografie: Tudorel Popa

Tudorel Popa s-a nascut la Iasi, pe 24 decembrie 1925, fiind fiul cunoscutului universitar Grigore T. Popa (1892-1948), al carui nume il poarta, din 1990, Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi. In orasul natal a urmat scoala primara si primele clase secundare la Liceul National. In 1942 s-a mutat cu familia la Bucuresti, unde a terminat liceul si a facut studii superioare la Institutul de teatru. In 1949 debuteaza la Institutul de teatru, in piesa Amfitrion, de Plaut, si in Doi domni din Verona, de Shakespeare. Joaca apoi, un timp, la Teatrul Municipal, dupa care trece, in 1950, la Studioul actorului C.I. Nottara, care va deveni Teatrul Nottara si mai tirziu, Teatrul Mic, pe scena caruia a evoluat pina la sfirsitul prematur al vietii.

Pe parcursul unei activitati actoricesti de aproape trei decenii, Tudorel Popa a realizat compozitii de mare finete, indragite de spectatorii de toate virstele. Dintre piesele in care a fost distribuit si in care a detinut roluri de prima marime: Mincinosul, de Goldoni, Ocolul pamintului in 80 de zile, de Kochout, Emil si detectivii, de Kessner, tradusa si pusa in scena de Tudorel Popa, Liturghia de la miezul noptii, de Peter Karvars, Casatoria, de Gogol, Cautiunea, de Hans Lucke, Conu Leonida fata cu reactiunea, de I.L. Caragiale, Cintareata cheala, de Eugen Ionescu, Profesiunea Doamnei Warren, de Bernard Shaw, Micii burghezi, de Gorki, Vrajitoarele din Salem, de Arthur Miller, Monsserat, de Robles si multe altele.

Actor de prestigiu al scenei romanesti, Tudorel Popa a fost distribuit in peste 20 de filme artistice, printre care: Nepotii gornistului, S-a furat o bomba, Rasuna valea etc. Actorul si-a cistigat o binemeritata notorietate si datorita interpretarii personajului Paganel din serialul de televiziune Aventurile echipajului Val Virtej.

Intre anii 1951-1953 a fost asistent universitar la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale”, din Bucuresti. Trecut in lumea umbrelor, in urma cu un sfert de veac, pe 24 martie 1978, in Bucuresti. Tudorel Popa a fost inmormintat la cimitirul Bellu.

Piese de teatru radiofonic cu Tudorel Popa :

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.