Biografie: Tamara Buciuceanu-Botez

Este supranumita „Doamna comediei romanesti’ fiind una dintre figurile legendare ale teatrului de comedie. In anul 2009 se implinesc 56 de ani de cariera impresionanta in teatru si film. 

S-a nascut in anul 1929 la Teghina, in Republica Moldova. Ajunsa in Romania a inceput studiile de actorie in 1948 la Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iasi insa a absolvit cursurile Institutului de Arta Teatrala si Cinematografia din Bucuresti la clasa profesorului Ion Baltateanu in 1952.

Pentru a descrie viata profesionala a marei Doamne plecam de la rolul Doicai din Titanic Vals (anul 1964, regizor Paul Calinescu), la rolul fantastic al profesoarei Isoscel din seria Extemporal la dirigentie, Liceenii si Liceenii Rock’n’Roll (regizor Nicolae Corjos), pina la aparitiile mai recente alaturi de Victor Rebengiuc in filmul lui Horatiu Malaele, Nunta muta, film ce a avut premiera in anul 2008, Tamara Buciuceanu-Botez reprezinta imaginea comediei pentru fiecare generatie de spectaori sau telespectatori, fiind o actrita ce nu poate trece neobservata.

Alte ecranizari la fel de spectaculoase datorita interpretarii fara de cusur putem mentiona Cuibul de viespi, ecranizarea regizata de catre Horea Popescu in anul 1987, dupa piesa lui Alexandru Kiritescu, Gaitele, este una dintre comediile de referinta ale cinematografiei romanesti.

Piese de teatru radiofonic cu Tamara Buciuceanu-Botez :

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.